NOVÁ SEDLICA: Počet obyvateľov klesá, tešia sa z každého narodenia dieťaťa

25.09.2010 Snina

Nová Sedlica 25. septembra (TASR) – V Novej Sedlici sa v posledných rokoch narodilo len veľmi málo detí.
Patrí medzi malé obce Slovenska a v súčasnosti má 292 obyvateľov, z toho je do 18 rokov len 30 detí. Vekový priemer je takmer 48 rokov, lebo väčšinou tu žijú starší ľudia.
Podľa štatistík začal počet obyvateľov výrazne klesať v 70. rokoch minulého storočia, keď tu žilo takmer 800, v roku 1980 ich bolo asi o 100 menej, do roku 1991 počet klesol na 448 a v roku 2001 evidovali už len 337.
\"V našej obci sa, samozrejme, tešíme z každého narodenia, lebo je strašne málo detí. V tomto roku sme nezaznamenali žiadne narodenie a v roku 2009 dve narodenia. Myslíme, že do konca roka bude určite ten jeden prírastok, \" povedala pracovníčka obecného úradu Jana Šebáková, ktorá okrem iného vedie aj evidenciu obyvateľstva.
Z rovnakých dôvodov evidujú aj málo sobášov, ktoré sa konajú v Uliči, v tomto roku bol iba jeden a vlani tri, pričom do tohto počtu treba započítať aj svadbu dvoch seniorov z domova sociálnych služieb, ktorý tu prevádzkuje Prešovský samosprávny kraj.
Podľa Šebákovej rodičia v Nove Sedlici dávali v minulosti svojim deťom najčastejšie krstné mená ako Ján, Mikuláš, Michal, u dievčat dominuje Mária a Anna. Čo sa týka najrozšírenejších priezvisk, je tu veľa rodín Michalcových, Harkotových, Diničových a Ruňaninových.
Ľudia v obci väčšinou hovoria rusínskym jazykom, ale takmer 90 percent sa pri poslednom sčítaní ľudu hlásilo k slovenskej národnosti, zvyšok k rusínskej a ukrajinskej.
Nízky počet detí a vybudovanie novej základnej školy v susednej obci Zboj bol v polovici 80. rokov dôvodom na zrušenie miestnej školy v Novej Sedlici.
\"Naše detičky chodili do minulého školského roka do základnej školy v Zboji. No, bohužiaľ, aj tam bolo málo detí a preto ju zrušili. Teraz sa 13 našich deti učí ZŠ v Uliči, \" dodala pracovníčka obecného úradu.
V Novej Sedlici podľa Šebákovej štatistika úmrtnosti každým rokom narastá. Za posledné tri roky tu zomrelo 25 ľudí. Väčšina z nich našla miesto posledného odpočinku na miestnom cintoríne. Tu sú pochovaní napríklad aj štyria migranti, ktorých telá sa našli v hraničnom pásme s Ukrajinou.
 

Vyberte región